De omgeving

Noordwolde

Noordwolde kent een rijke historie in de rotan. wat begon bij het maken van mandjes van wilgentenen groeide tot een massa-industrie, waarbij eind 19de eeuw tot wel 200.000 stoelen jaarlijks werden gefabriceerd. De meubelen werden getransporteerd via een tramlijn. Het tramhuisje staat er nog altijd, en doet nu dienst als lunchroom; ‘Tramhalteplein’. Om de kwaliteit te verbeteren werd in 1908 De Rietvlechtschool opgericht. Hier huist nu Het Nationaal vlechtmuseum, en is zeker een bezoekje waard.

De echte blikvanger in het dorp is Windlust, een windmolen uit 1859. De windmolen tuurt over het dorp uit, en wordt elke zaterdag in gebruik gesteld.

De Maatschappij van weldadigheid

In Frederiksoord kunt u kennis maken met De Maatschappij van Weldadigheid, genomineerd voor een plek op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De maatschappij van weldadigheid richtte in 1820 diverse landbouwkoloniën op, om armoedige gezinnen uit veelal de grote steden op te vangen. In Museum de proefkolonie in Frederiksoord kunt u zien wat het leven in de kolonie inhield.

Drents-Friese Wold

Noordwolde grenst aan het Nationaal Park Drents-Friese Wold, bestaand uit ruim 6000 hectare bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden. Het Drents-Friese Wold behoort tot de mooiste en belangrijkste natuurgebieden van Europa en is daarom aangewezen als Natura2000 gebied. Voor prachtige fiets- en wandelroutes kunt u terecht bij de fietsverhuur.